Sokken

Wat hebben een doula en sokken met elkaar te maken?

In 2018 besloot ik doula te worden, in 2019 rondde ik de Opleiding tot Doula in Utrecht af. Ik had allerlei verwachtingen van hoe mijn werk er uit zou gaan zien, maar ik had nooit verwacht wat het belangrijkste element uit mijn doula tas nu eigenlijk zou zijn…

Rebozo?

De rebozo is een stevige geweven doek, een soort inimini draagdoek of shawl, afkomstig uit Mexico. De doek is niet rekbaar in horizontale en verticale richting, maar wel in diagonale richting, net zoals andere geweven draagdoeken. De rebozo wordt gemaakt van uiteenlopende materialen met gave printjes en kleuren.

Je kunt massages geven met de rebozo, druk van de onderrug weghalen, gebruiken om in te hangen tijdens weeën, en gebruiken als lekkere doek om toe te dekken.

Mijn rebozo gaat trouw mee naar bevallingen, voor wanneer ‘ie nodig is. Maar toch is er iets anders dat ik véél vaker uit de tas pak….

Lippenbalsem in houderLippenbalsem?

Ook de lippenbalsem zit trouw in mijn tas. Een niet-gebruikte wel te verstaan, dat is wel zo hygiënisch. Veel barenden krijgen een droge mond en droge lippen tijdens het bevallen. Het kan dan heel fijn zijn om even wat lippenbalsem op te krijgen en niet iedereen heeft dat in de beroemde/beruchte vluchtkoffer zitten.

Rietjes?

Voor de droge mond heb ik ook wat bij me: herbruikbare, uitwasbare, uitkookbare zelfs, rubberen rietjes. Goed voor het milieu, goed om slokjes drinken te krijgen, ook als je in een “vreemde” houding ligt te baren. Ooit gekregen van een tevreden doula-klant, lief hè!

Tandpasta en tandenborstel, shampoo?

Als een bevalling lang duurt, kan het soms voelen als barende dat je de controle kwijt bent. Je lijkt in een enorme stroom te worden meegetrokken, waarvan je niet weet wanneer en waar ‘ie eindigt. Je gevoel van tijd en plaats verandert, je besef van je lijf en je omgeving ook. Het kan héérlijk zijn om een opfrismomentje te hebben, om weer even tot jezelf te komen. Beetje onhandig, tussen de weeën door, maar daar help ik je graag bij.

kam - 11860001 - HEMAKam?

Een kam kun je ook gebruiken om je haren te kammen, uiteraard, maar die heb ik nog om een andere reden bij me. Pijn management kan op heel veel verschillende manieren: de meest bekende zijn pijnstillers, ruggenprik of een morfinepompje. Maar er zijn ook “natuurlijke” manieren van pijnbestrijding: door massage (eventueel met die leuke rebozo-doek), diepe druk te geven op pijnpunten, door drukpunten uit de acupunctuur te gebruiken, door water (in de douche of in bad), maar ook met een kam! Je kunt de kam in je hand houden, en er hard in knijpen tijdens een wee. Zo leidt je jezelf af van de wee en heb je zelf letterlijk weer een stukje controle in handen.

TENS?

Een andere manier van natuurlijke pijnbestrijding is met een TENS apparaatje. TENS is de afkorting van Transcutane Elektro Neuro Stimulatie en houdt in dat je met plakkertjes op je lichaam, vaak je onderrug, elektrische schokjes geeft. Die schokjes onderbreken dan de pijnprikkels die vanuit je buik, rug en benen naar je hersenen worden gezonden, waardoor je minder pijn ervaart. De TENS kan in de zwangerschap, bij de bevalling en ook nog in de kraamtijd worden ingezet voor het verminderen van pijn.

Maar ook dát is niet het meest gebruikte uit mijn doula tas.

Sokken!

Tot nu toe heb ik bij elke bevalling vooral sokken nodig gehad! Die zitten in mijn tas en krijg ik steeds keurig gewassen weer terug. Het zijn lekkere dikken “ski” sokken. Veel vrouwen hebben het erg warm als ze aan het bevallen zijn en hebben dan niet veel kleding aan. Ook begeleid ik badbevallingen, waarbij je natuurlijk sowieso geen sokken draagt. Als het kindje dan geboren is, de zware arbeid achter de rug, krijg je het ineens koud! Super logisch, maar ook vervelend, want je beweegt je niet zo gemakkelijk. Als het kan pak ik je eigen sokken uit je tas, maar als je die niet bij je hebt, krijg je gewoon warme voetjes van je doula 😉 Eventueel met voetmassage, maar sommige mensen zijn daar een beetje te kietelig voor haha!


Geplaatst

in

, ,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie