Wat doet een doula?

Gefeliciteerd! Als je dit leest ben je waarschijnlijk in verwachting! Op deze pagina leg ik uit wat een doula is, wat ik je in verschillende periodes kan bieden en hoe een begeleidingstraject eruit kán zien. Heb je andere wensen? Neem dan alsnog contact op, wellicht kan ik toch nog iets voor je betekenen!

Wat is een doula? 

Een doula (doe-la) is een geboortecoach: iemand die er op emotioneel en fysiek gebied is in de periode van zwangerschap, tijdens de bevalling en in de kraamtijd.

Als doula ben ik er helemaal voor jou als zwangere en voor je eventuele partner of andere aanwezigen. Voor het gemak spreek ik hier steeds van “je” en niet van “jullie”, omdat voor alleenstaande zwangeren al overal “jullie” staat en dat wellicht confronterend is. Ik hou daar graag rekening mee.

Ik ondersteun op emotioneel en fysiek vlak in de periode van zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Een doula is geen vervanging van een verloskundige of gyneacoloog, maar een prachtige aanvulling. Vergelijk het met een trouwdag: de ceremoniemeester is niet de ambtenaar, de bruidegom of de getuige, maar toch vaak een onmisbare kracht die de dag tot een waar feestje maakt. Een doula is dus eigenlijk de ceremoniemeester van een bevalfeestje! In dezelfde analogie wordt meteen ook duidelijk dat de doula geen vervanger is van de partner: ook voor de partner is een bevalling een intense once-in-a-lifetime gebeurtenis en het is super prettig als deze ook ondersteund wordt, gezien wordt, gehoord wordt, tips kan krijgen en af en toe pauze kan nemen als de bevalling lang duurt. 

Tot slot vind ik het belangrijk om te benadrukken dat wat voor specifieke wensen jij ook hebt, ik achter jouw wensen sta. Ik zal je begeleiden, ongeacht wat je voorkeuren zijn. Voel je vrij om jouw Mooie Bevalling te plannen. 

Ik zal nu uitleggen hoe een doula-traject er met mij uit kan zien. 


Zwangerschap

Kennismaking  icon-coffee 

In de zwangerschap leg je contact met mij. We spreken elkaar dan even kort omdat we elkaar toevallig ontmoeten, of via email of telefoon spreken en maken dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

Tijdens zo’n kennismaking hoor ik graag iets over jouw situatie, jouw karakter, jouw wensen en vertel ik ook even kort iets over mezelf. De kennismaking duurt ongeveer een half uur en kan bij jouw thuis of op een locatie naar keuze plaatsvinden.

De timing van de kennismaking maakt voor mij niet uit, dat kan met 5 weken zwangerschap of zelfs met 42,5 week 😉 

Na de kennismaking mag je rustig even nadenken, navoelen en overleggen of we een mooie match vormen voor een doula-traject. Mocht je een ja voelen, dan hebben we weer contact voor een intakegesprek. Mocht je geen ja voelen, of mocht ik die niet voelen, dan kan ik je helpen met telefoonnummers van andere doula’s. Voel je vrij om dat aan te geven, het is jouw bevalfeestje en daar moet jij je helemaal oké bij voelen.

Intakegesprek  icon-comments 

In het intakegesprek nemen we allerlei algemene gegevens door en spreken we over het verloop van de zwangerschap, van eventuele eerdere zwangerschappen en geboortes, over je eigen geboorte als je daar iets van weet, over je gezinssituatie en over je wensen. We nemen door wanneer we elkaar weer zullen zien en ik geef een aantal tips om over na te denken. We leren elkaar ook gewoon weer een beetje beter kennen, dat is ontzettend prettig en belangrijk voor de reis die we samen gaan maken 

Vervolggesprekken  icon-comments-o icon-heart

Dan volgen er in je zwangerschap nog 2 of meer gesprekken, waarin we dieper ingaan op je wensen en grenzen met betrekking tot de bevalling en de kraamtijd. We praten samen uitgebreid over een geboorteplan, of over je geschreven geboortewensen, waarna je zelf aan de slag kunt om deze te gaan maken. Door je informatie te geven over de voor- en nadelen van verschillende keuzes binnen de zwangerschap, bevalling en kraamtijd, kun je weloverwogen beslissingen maken voor jezelf en je kindje. Als doula is er voor mij geen goed of fout in jouw plan: het maakt voor mij niet uit welke keuzes je maakt. Ik sta achter jou en je keuzes en steun je daarin.

Eén van de mogelijkheden bij de vervolggesprekken is ook dat we samen een fijn stuk in de natuur wandelen, of mee ga naar een afspraak bij de verloskundige of in het ziekenhuis, of dat ik de rest van je geboorteteam ontmoet, of dat ik je een zwangerschapsmassage geef. Het opbouwen van een band is in deze periode heel belangrijk en ik ben graag betrokken bij wat er in je leven speelt, voor zover jij daar behoefte aan hebt. We houden in deze periode ook via de telefoon contact op belangrijke momenten.


Bevalling  icon-homeicon-hospital 

Vanaf week 38 tot 42 van je zwangerschap sta ik voor jou op wacht. Dit betekent dat ik 24 uur per dag mobiel bereikbaar ben en altijd binnen een uur thuis weg kan, onderweg naar jou. 

In het voortraject praten we uitgebreid over wanneer jij het fijn vindt dat ik kom: bij de eerste wee al, bij de gang naar het ziekenhuis, of wanneer je het moeilijk vindt worden. De verloskundige (thuis of in het ziekenhuis) komt slechts af en toe even kijken hoe ver de ontsluiting gevorderd is, en vertrekt dan weer. Dat is meteen één van de grote voordelen van de doula: de constante aanwezigheid. Ik blijf bij jou, tijdens je gehele bevalling, en wijk alleen van je zijde om naar het toilet te gaan, of wanneer je even alleen wilt zijn. Ik ondersteun je, praat tegen je, leid je af, masseer je, help je in je cocoon te komen en te blijven, help je herinneren aan je wens, troost je, maak je aan het lachen en ben er voor je.

 

Indien afgesproken maak ik ook geboortefoto’s of filmpjes  icon-camera-retro . Ik bewaak de ruimte van jou en je kindje vlak na de geboorte en ga pas weg als je kindje er is en als het voor jou goed voelt dat ik vertrek.


Kraamtijd  icon-heart 

In de kraamtijd kom ik, uiteraard op afspraak, even spieken hoe het met jou en je kleine wondertje gaat. Ik kan je eventueel tips geven of een warme maaltijd voor je meebrengen, even stofzuigen of iets anders praktisch doen. Ook kunnen we, als jij daar behoefte aan hebt, de bevalling doorspreken. Soms zitten er gaten in je eigen geheugen of ben je ergens onzeker over, dan praten we daarover.

Na een week of 4 kom ik nog een keer langs met een geboorteverhaal voor je kindje en met de foto’s die ik eventueel gemaakt heb tijdens de bevalling. We praten dan nog een keer uitgebreid over alles wat er is gebeurd en nemen afscheid van elkaar.


Is je interesse gewekt? Wil je eerst meer weten over prijzen? Lees dan hier alles over de tarieven. Heb je vragen? Zoek dan contact met mij via Facebook, het contactformulier op deze website, via Whatsapp of sms/telefoon op 0611205531 of via email: info@eenmooiebevalling.nl