Hoe merk je dat je in verwachting bent?

Je vraagt je af of je wel of niet zwanger bent. Wellicht is het nog te vroeg om te testen, of heb je geen zwangerschapstest bij de hand. Op deze pagina vind je een overzicht van de aanwijzingen die al in een vroeg stadium het bestaan van een zwangerschap waarschijnlijk maken.

Ben ik zwanger of niet? 

We beginnen met een inkoppertje: heb je, sinds je laatste menstruatie, seks gehad met een man? Als het antwoord daarop nee is, is de kans érg klein dat je zwanger bent. Is het antwoord ja, dan kun je iets preciezer kijken naar de dag(en) waarop die seks heeft plaatsgevonden. Gemiddeld genomen heeft een vrouw een cyclus van 28 dagen, waarbij op ongeveer 14 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie haar eisprong. In de periode van ongeveer 3 dagen vóór die eisprong, tot 1 dag ná die eisprong, is er bij vrijen een kans dat er een bevruchting plaatsvindt.

Aanwijzingen voor een vroege zwangerschap

Eén van de eerste aanwijzingen dat je in verwachting zou kunnen zijn, is het uitblijven van de menstruatie. Daarnaast kun je ’s ochtends misselijk zijn. Ook je borsten kunnen anders aanvoelen, zwellen en gevoelig zijn, vooral aan de tepels en de zijkant van de borsten.

Je kunt al vroeg meer behoefte hebben aan slaap (je bent immers een mensje aan het bouwen!), moet je vaker plassen (in kleine beetjes) en wordt het gebied rond je tepels donkerder. Dat donkerder worden van de tepels is trouwens een gaaf trucje om de borstvoeding een handje te helpen: kleine babies zien alleen maar zwart-wit, en profiteren dus van een duidelijk(er) contrast tussen tepel en borst!

Nomnomnom

Je kunt ook meer honger hebben, of trek in hele vreemde dingen, of juist een sterke afweer. Die afweer komt vaak voor tegen koffie, sigaretten en (rood) vlees. Je lijf geeft, als het zwanger is, extra goed aan wat goed en slecht voor je is. Overigens geen reden om aan élke craving toe te geven, soms heb je namelijk ongezond veel zin in ongezonde dingen 😉 Je heupen worden overigens ook in een vroeg stadium van een zwangerschap al wat breder, door de ophoping van extra vet, maar dit is vaak moeilijk zelf waar te nemen.

Zwangerschapstest

Cleurblue

De beste manier om erachter te komen of je in verwachting bent, is het doen van een zwangerschapstest. Die heb je in allerlei soorten en maten en prijsklassen. Het bekendste merk zwangerschapstesten is denk ik ClearBlue. Die maken betrouwbare testen, met “wekenindicator”, waardoor je ook een idee krijgt van hoe lang je ongeveer zwanger zou kunnen zijn. Het grote voordeel van deze test is dat hij zeer betrouwbaar is, makkelijk is in gebruik (je plast er direct overheen) en eenvoudig af te lezen. Daarnaast weet je direct op hoeveel weken na de bevruchting je ongeveer bent. De test heeft ook een aantal nadelen: zo kun je ‘m bijvoorbeeld niet bewaren, omdat de tekst van het scherm verdwijnt na ongeveer 24 uur. Hij is daardoor niet geschikt om leuk aan grootouders of partner cadeau te doen. Ook zijn deze testen vrij prijzig. 

Grote set dipsticks

Een goedkopere optie kan zijn deze 25 stuks dipstick zwangerschapstesten. Deze testen zijn iets minder makkelijk in gebruik. Je plast eerst in een bekertje, waarna je het staafje daarin dipt. Ook zijn deze testen iets minder makkelijk af te lezen. Je krijgt namelijk geen tekst, maar moet goed kijken of er een tweede streepje verschijnt. Als je zwanger bent, verschijnt er naast de standaardcontrole-lijn, ook nog een test-lijn. Ben je niet zwanger, dan blijft het bij één streepje.

Deze testen zijn echter wel maar een fractie van de prijs van de ClearBlue testen. Doordat je er veel hebt, kun je ook al vroeg beginnen met testen. Sommige vrouwen houden daarvan of putten er zekerheid uit. Een laatste voordeel aan deze testen is dat het tweede streepje steeds donkerder wordt, naar mate je meer HcG (=zwangerschapshormoon) in je bloed hebt. Daardoor kun je kijken of de zwangerschap mooi vordert. Dit is vooral prettig voor vrouwen die een eerdere (vroege) miskraam hebben gehad.

Als je even wilt sparren over de mogelijke aanwijzingen die je ervaart voor een vroege zwangerschap, of als je meer advies wilt over het aanschaffen van een zwangerschapstest, neem dan vooral contact met me op!

 


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie