Zwangerschapsduur korter dan gedacht
De zwangerschapsduur is gemiddeld 40 weken (of 280 dagen). Dit lees je in alle boekjes en houdt iedereen aan. Maar is dat eigenlijk wel zo?
Menstruatie
Het begin van de zwangerschap wordt een beetje vreemd berekend: niet vanaf de bevruchting, maar vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie vóór de bevruchting. Doorgaans vindt de eisprong ongeveer 2 weken ná die dag plaats, met de bevruchting op dezelfde dag of 1-2 dagen erna.
Eigenlijk is iedereen dus niet gemiddeld 40 weken zwanger, maar “slechts” 38!
Het vreemde is eigenlijk dat je een soort van “Schrödingers Zwanger” kunt zijn. Ik leg het even uit. Stel je dat op 15 oktober ongesteld wordt. (Balen! Chocola uit de kast! Netflixen onder een dekentje!). Op 1 november heb je een héle gezellige nacht met je partner, en voor het gemak op 2 november ook. Op 18 november ben je “laat” en doe je een zwangerschapstest en spring je een gat in de lucht! En bam! Je bent meteen 4 à 5 weken zwanger! Terugrekenend, was je dus met die chocola en die Netflix aan, zwanger, terwijl je eigenlijk hartstikke ongesteld was. Vreemd hè?
Verklaring
Waarom rekenen we dan toch met die eerste dag van de laatste ongesteldheid? Dit is vooral gemakkelijker: veel vrouwen weten wél wanneer ze ongesteld zijn geweest, maar níet precies wanneer de eisprong was.
Geen 28 dagen, maar veel meer?
Heb je normaal gezien een veel langere periode dan 28 dagen? Dan is dit belangrijke informatie om aan je verloskundige of gynaecoloog te vertellen. Het kan dan namelijk zijn dat de bevruchting (veel) later heeft plaatsgevonden dan op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie berekend wordt. Dit is belangrijke informatie voor het meten van de groei van je baby en voor het berekenen van je uitgerekende (gegokte…) datum.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.