Koffie in de zwangerschap

Een bakkie troost, een bakkie pleur, een slemp, een slobberleut, een kopje teer, zwartgoud: of gewoon koffie! Velen van ons kunnen dat bakkie niet uit ons dagelijks leven wegdenken. Maar hoe zit dat als je zwanger bent? Is koffie dan veilig? En hoeveel dan? Alles over koffie in de zwangerschap lees je op deze pagina!

Hoe werkt cafeïne in de zwangerschap?

Cafeïne is een plantsbestandsdeel dat vooral wordt aangetroffen in koffie, thee, cola, energydrankjes en cocoa. Het wordt vooral gebruikt als psychoactieve substantie. Volgens het Voedingscentrum krijgt de gemiddelde Nederlandse man zo’n 600 mg cafeïne per dag binnen en de gemiddelde Nederlandse vrouw zo’n 500 mg.

Cafeïne wordt snel na het drinken van cafeïnehoudende dranken opgenomen in het bloed, in de placenta en komt daarna ook snel in het bloed van de baby. Het enzym dat nodig is om cafeïne af te breken is afwezig in de placenta en de foetus, waardoor cafeïne zich kan opstapelen in de baby. Daarnaast is de half-waarde tijd van de cafeïne (dat is een maat voor hoe snel de helft van een substantie wordt afgebroken in het menselijk lichaam) twee keer zo lang in de zwangerschap dan in niet-zwangere staat, waardoor het dus langer duurt voordat de cafeïne uit het bloed van de moeder verdwijnt. Dit zorgt ervoor dat de foetus nóg meer wordt blootgesteld aan cafeïne. Doordat het trager wordt “opgeruimd”, kan het voorkomen dat de bloedvaten in de bloedcirculatie tussen de baarmoeder en de placenta samentrekken, waardoor er minder bloed bij de baby komt, wat weer kan zorgen voor verminderde groei en ontwikkeling van de foetus.

Schadelijke hoeveelheid

Verschillende gezondheidsorganisaties, zoals de NHS uit Engeland en de World Health Organization (WHO) raden zwangeren aan om niet teveel cafeïne binnen te krijgen. De NHS schrijft “niet meer dan 200 mg cafeïne” voor, terwijl de WHO stelt dat “meer dan 300 mg per dag” bewezen negatieve effecten heeft op de ontwikkeling van de baby.
Uit een onderzoek in 2005 van het American Journal of Epidemiology blijkt dat de kans dat een een vrouw een stilgeboren kindje krijgt ná 20 weken zwangerschap toeneemt naar mate er meer koffie gedronken wordt. Vergeleken met níet koffie-drinkers vonden zij de volgende cijfers: 3% meer kans op stilgeboren kindje bij 1/2 – 3 koppen koffie per dag, 33% meer kans op een stilgeboren kindje bij 4-7 koppen koffie per dag en maarliefst 59% meer kans op een stilgeboren kindje bij meer dan 8 koppen koffie per dag.
Jahanfar en Jaafar onderzochten 1207 vrouwen, die ze in twee groepen opdeelden: de ene groep dronk 3 “normale” kopjes instant koffie, de andere groep dronk evenveel kopjes, maar dan met decaf instant koffie. Er waren in dit onderzoek geen significante verschillen tussen beiden groepen tussen het geboortegewicht van de baby, dysmaturiteit of vroeggeboorte. De onderzoekers trokken daaruit de conclusie dat het waarschijnlijk veilig is voor een zwangere om tot 3 koppen koffie per dag te drinken, wat gemiddeld overeen komt met ongeveer 190 mg cafeïne.

Hoeveel cafeïne zit er in mijn koffie / thee / espresso?

Deze hoeveelheden zijn gemiddelde, genomen na een uurtje internet zoeken. Het maakt vást verschil welke filterkoffie je kiest of hoe lang je je zwarte thee laat trekken, dus neem deze tabel niet te precies!

Advies

Je zit het veiligst als je helemaal geen cafeïne drinkt. Probeer, als je zwanger probeert te worden, al af te bouwen in je cafeïne gebruik, zodat dat je in de zwangerschap gemakkelijker af gaat. Beperk de inname van cafeïne en drink bovendien geen koffie meer in de middag. Doordat de cafeïne veel langzamer wordt afgebroken, blijf je mogelijk ook veel langer wakker. Dat kán heerlijk klinken, middenin je zwangerschapsvermoeidheid, maar ik raad je toch aan om slaap te verkiezen boven je kopje koffie 😉

Meer lezen? Bekijk hier de recente berichten!


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie