Dadels in de zwangerschap en bij de bevalling
In je zwangerschap is het belangrijk dat je gevarieerd en gezond eet, met voldoende groente en (gedroogd) fruit. Dadels hebben veel vezels en nutriënten en vitamines, maar hebben bovendien een positieve invloed op zwangerschap en bevalling. Zeer verrassend als je het mij vraagt! Ik vertel je er op deze pagina alles over!
Let op: overleg belangrijke wijzigingen in je voedingspatroon in je zwangerschap altijd met je art of verloskundige. Ik ben geen medisch specialist, maar doe wél hard mijn best om je van eerlijke, volledige informatie te voorzien zodat jíj de beste keuze voor jóuw lijf en kindje kunt maken.
Wat zijn dadels?
Wikipedia zegt het volgende over dadels:
Een dadel is de vrucht van de dadelpalm (Phoenix dactylifera), een tweehuizige palm. Dadels groeien in trossen aan de vrouwelijke bomen. In de vruchten bevindt zich een harde pit. De dadel is een steenvrucht. Ze worden in november en december geoogst. De vrucht wordt vers of gedroogd gegeten. De teelt van dadels is zeer oud en is waarschijnlijk begonnen in het Midden-Oosten. Er zijn meer dan 400 soorten dadels. De bekendste soorten zijn: Balah, ‘Adjwa, Galaas, Raziez, Ganiezie, Maskaani, ‘Anbara, Mawaadj-ie, Badj-iera, Gharra, Halawaa, Salmie, Hajjaanie, Zaghloel, Bint ‘iesh, en Samaani.
Doordat er meer dan 400 verschillende soorten zijn, is het moeilijk om de precieze macronutriënten van dadels weer te geven, maar het Voedingscentrum zegt dat een dadel (van 6 gram) ongeveer de volgende macronutriënten bevat:
1 stuk (6 gram) gedroogde dadels bevat:
Energie | 19 | kcal |
Vet | 0 | g |
– waarvan verzadigd | 0 | g |
Koolhydraten | 4,4 | g |
– waarvan suikers | 4,2 | g |
Vezels | 0,4 | g |
Eiwit | 0,1 | g |
Zout | 0 | g |
Een dadel heeft dus geen vet, maar wel koolhydraten en natuurlijke suikers.
Pas bij het kopen van dadels op dat je niet de (hele harde) gesuikerde varianten koopt. Die zijn vaak een stuk goedkoper, maar zijn ook een stuk ongezonder. De verse dadels liggen vaak bij de groente- en fruitafdeling van de supermarkt.
Voordelen van het eten van dadels in de zwangerschap
Er zijn verschillende voordelen bij het eten van dadels in de zwangerschap.
Ten eerste is het een gezondere manier van toegeven aan je cravings dan bijvoorbeeld de ijskast plunderen voor je volgende Ben en Jerry’s bakje. Die balanceren wel héérlijk op je mooie zwangerschapsbuikje, maar bevatten natuurlijk niet echt lekker de bouwstenen die jij en je baby nodig hebben.
Ten tweede geven dadels je energie, doordat er natuurlijke fructose in zit. En wie kan er nu niet een beetje helderheid en energie gebruiken met zo’n moe zwangerschapsdementie hoofd?
Daarnaast hebben dadels veel vezels, waardoor je spijsverteringskanaal een (vaak broodnodige) ondersteuning krijgt. Constipatie is nu eenmaal een veel voorkomend, maar niet zo fijn, symptoom in de zwangerschap.
In alle boekjes over zwangerschap staat natuurlijk informatie over foliumzuur, wat helpt bij het verminderen van geboortedefecten. Wist je dat dadels niet alleen folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur) in zich hebben, maar ook ijzer en Vitamine K? Je ijzerniveau op pijl krijgen vóór en na de bevalling is handig en noodzakelijk, omdat je bij een bevalling en in de kraamtijd bloed (en dus ook ijzer) verliest. Vitamine K is daarnaast van belang om de foetus sterke botten mee te geven, maar ook voor jezelf voor het verbeteren van je spierfunctie.
Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, hebben dadels ook relatief veel kalium, wat een belangrijke rol speelt bij het verlagen van de bloeddruk en het ontspannen van de bloedvaten. Die bloeddruk wordt bij de verloskundige of gyneacoloog steeds scherp in de gaten gehouden, omdat een te hoge bloeddruk kan wijzen op problemen in de zwangerschap.
Wanneer kun je beter geen dadels eten?
Eigenlijk zijn dadels geweldig, maar om dit tóch een volledig artikel te maken, zoals beloofd, zijn hier ook twee inimini waarschuwingen na het ophemel-verhaal hierboven.
Als je nog nóóit in je leven dadels hebt gegeten, zou het kunnen zijn dat je er een allergie voor hebt. Die kans is overigens nihil, dadels staan niet in de lijstjes van meest-voorkomende voedselallergieën. Een allergische reactie kan wél heel heftig zijn, als ie voorkomt, dus als je voor de allereerste keer in je leven in je zwangerschap dadels eet, is het misschien verstandig om daar iemand bij aanwezig te hebben. Ik kan me bijna niet voorstellen dat je nog nooit een dadel geproeft hebt, maar mocht jij in die categorie vallen, dan gaat er echt een wereld van lekkerheid voor je open nu 😉
Daarnaast is het goed om op te letten dat je niet onbedoeld teveel suiker of calorieën binnenkrijgt door het eten van dadels. Doordat ze zo lekker zoet zijn, kun je er onverhoopt teveel van snoepen. Een goede vuistregel is om niet meer dan 6 dadels per dag te eten.
Kunnen dadels helpen bij de bevalling?
Dadels worden al enkele millennia lang gegeten in het Midden-Oosten, waar ze ook een belangrijk onderdeel van het normale dieet vormen. Er worden allerlei therapeutische effecten aan dadels toegeschreven. Zo zouden ze ontstekingsremmend zijn, antioxiderend werken en zelfs anti-tumorvorming optreden. Een ander veel genoemd voordeel is het verbeteren van de bevalling.
Natuurlijk bestaan er allerlei urban legends en mythes rondom bevallen, maar deze, over dadels, is redelijk uitgebreid onderzocht in verschillende studies.
Kortere latente fase
Vrouwen die zes dadels per dag aten in de vier weken voor hun uitgerekende datum, hadden een kortere latente fase van de bevalling, dan een controle groep van vrouwen die geen dadels aten. (De latente fase gaat vooraf aan de ontsluitingsfase. Je kunt af en toe weeën ervaren, maar er zit nog geen duidelijk ritme of regelmaat in en ze zijn ook niet zo intens dat je ze weg moet puffen. De baarmoedermond wordt zacht en week en je lijf bereid zich voor op de bevalling). De latente fase was gemiddeld 906 minuten bij de niet-dadel etende groep en 510 minuten bij de dadel-etende groep. Dat is een verschil van meer dan 6 uur!
Daarnaast hadden de vrouwen die dadels aten meer ontsluiting toen ze bij het ziekenhuis aankwamen en waren de vliezen minder vaak gebroken, dan bij vrouwen die geen dadels hadden gegeten. Dit alles bleek uit een studie uit 2011, waarin de onderzoekers
69 vrouwen dadels lieten eten, met een controlegroep van 45 vrouwen die geen dadels aten.Een ander interessant gegeven uit deze studie, was dat 96% van de vrouwen uit de dadel-groep spontaan beviel, ten opzichte van 79% van de niet-dadel groep. Een groot verschil! De volledige studie kun je hier lezen.
Minder interventies
Een studie uit 2017, uitgevoerd door
Onderzoekers geloven daarom dat het eten van dadels de kans op een inleiding verminderd. Bij een inleiding wordt bijvoorbeeld syntethische oxytocine gebruikt, een middel dat óók veel bijwerkingen kent. Uiteraard is meer onderzoek nodig om met zekerheid te kunnen stellen dat het eten van dadels voor álle zwangeren een goed idee is, maar tot dusver is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het eten van dadels gevaarlijk zou kunnen zijn, terwijl er dus wel goede voordelen aan het eten van dadels gevonden zijn!
Uit dezelfde studie blijkt overigens dat het eten van dadels de kans op vroeggeboorte niet verhoogd.
Minder bloeding
Ook voor vlak ná de bevalling hebben dadels een bewezen gunstig effect. In een studie uit 2007 in het Shiraz-E-Medical Journal, werden de effecten van dadels en van synthetische oxytocine vergeleken op hemorragia postpartum, hevig bloedverlies (> 500 ml) of zeer ernstig bloedverlies (>1000 ml) in de eerste 24 uur na de bevalling. Deze bloeding is hedentendage de hoofdoorzaak van het overlijden van kraamvrouwen in Westerse landen en is een zeer ernstige complicatie die ongeveer 12.000 vrouwen per jaar overkomt, waarvan ongeveer 1% overlijdt.
In een randomized clinical trial hebben de onderzoekers 62 vrouwen direct na de geboorte van de placenta óf 50 gram dadels gegeven, óf een injectie met 10 units oxytocine in een spier. Het gemiddelde bloedverlies in de eerste drie uur was significant lager in de dadels groep (162 ml gemiddeld) dan in de oxytocine groep (220 ml gemiddeld).
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.