Wat kun je alvast doen als je weet dat je zwanger wilt worden?
Allereerst is het belangrijk om in een zo goed mogelijke gezondheid te proberen te verkeren. De eerste weken van een zwangerschap zijn heel belangrijk voor de gezondheid van de baby en aangezien je nooit precies weet wanneer je zwanger wordt, is het goed om je lijf voor te bereiden op een zwangerschap. Op deze pagina lees je wat je specifiek kunt doen en laten om zo gezond mogelijk te gaan proberen zwanger te worden.
Roken en drugs
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is stoppen met roken en stoppen met het gebruiken van drugs. Deze verminderen niet alleen de vruchtbaarheid, maar zijn (ook in de eerste weken van de zwangerschap), schadelijk voor de baby. Het is bovendien lastiger om ergens mee te stoppen als je niet lekker in je vel zit, en de eerste weken van een zwangerschap hebben veel vrouwen klachten zoals misselijkheid, vermoeidheid en emotionaliteit. Met tijdig stoppen help je jezelf én je baby! Ook alcohol heeft een bewezen schadelijk effect op de baby. Als je op tijd sterk mindert of stopt met drinken, valt het bovendien niet zo op in je vriendengroep als je ineens géén wijntjes meer drinkt, en hoef je je prille zwangerschap daarom niet ineens gedwongen te onthullen 😉
Gewicht
Probeer ook op een gezond gewicht te blijven of te komen. Overgewicht en ondergewicht zorgen beiden voor een verminderde vruchtbaarheid. Mensen met (ernstig) ondergewicht lopen het risico om niet genoeg reserves te hebben als (langdurige) zwangerschapsmisselijkheid ze parten speelt. Bij overgewicht is het risico op pijnklachten zoals bekkeninstabiliteit groter. Bovendien is het protocol bij veel zorgverleners zo dat zwangeren met een te hoog BMI aan de start van de zwangerschap, niet meer thuis mogen bevallen. Er bestaat dan angst dat eventuele overdracht naar het ziekenhuis niet lukt omdat de zwangere niet goed getild kan worden door de ambulancebroeders.
Vitamines, mineralen en bloedwaarden
Bij een gezond gewicht hoort ook dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Het kan verstandig zijn om bij de huisarts een bloedonderzoek te doen, waarbij je aangeeft dat je zwanger wilt worden. Je zou dan bijvoorbeeld je vitamine B, vitamine D, je ijzerniveau en de niveaus van diverse schildklierhormonen kunnen uitvragen.
Als je dan toch bij de huisarts bent, is het óók heel belangrijk om te informeren of eventuele medicatie die je slikt, nog wel veilig zijn als je zwanger bent. Van sommige medicatie moet de dosering (flink) worden afgebouwd als je een zwangerschapswens hebt, met andere medicatie wordt het zelfs sterk afgeraden om zwanger te worden. Informeer tijdig naar de mogelijkheden als je dagelijks medicijnen gebruikt.
Eén belangrijk ding dat je actief kunt doen is foliumzuur slikken. Foliumzuur is de synthetische vorm van het natuurlijke stofje folaat, wat in je lichaam (en die van de baby!) een belangrijke rol speelt bij de vorming van DNA en RNA en celdeling. Je kunt er ook voor kiezen om één van de vele MamaCompleet vitaminepillen te slikken, al voor je zwanger probeert te worden.
Erfelijke factoren
Het kan handig zijn om te weten of er erfelijke ziektes voorkomen in jouw familie of in die van je partner. Dit kan wel een lastig iets zijn om “spontaan” naar te informeren, als je nog niet wilt dat anderen weten van je zwangerschapswens. Bij dit soort thema’s werkt “ik vraag dit voor een vriendin” namelijk niet zo goed… 😉
Je kunt, als je het wél aandurft, hier ook eens vragen naar de zwangerschapservaringen van je vrouwelijke familieleden. Waren zij snel zwanger, werden de kindjes voor of na de uitgerekende datum geboren, hoe hebben ze de bevalling ervaren, wat vonden ze van de kraamtijd, wat voor steun hebben ze gemist of juist veel aan gehad, komen er tweelingen voor in de familie, waren er veel zwangerschapsklachten, etc. Het zegt overigens helemaal níets over hoe jíj je zwangerschap gaat ervaren, maar het kan fijn zijn om eens wat ervaringen te horen. Laat je overigens niet teveel meeslepen in verhalen over horrorbevallingen: die spanning en sensatie is niet perse goed voor je eigen beeld over je eigen bevalling.
Arbeidsomstandigheden
Wellicht niet het eerste waar je aan denkt als je zwanger probeert te worden, je werk! Maar wel belangrijk om te informeren of er op je werk risico’s zijn voor een (prille) zwangerschap. Ook is het goed om te weten waar je recht op hebt in je zwangerschap en met betrekking tot ouderschapsverlof. Lees het personeelshandboek erop na, vraag het (stiekem) aan een zwangere collega of vraag een gesprek met een vertrouwenspersoon van Human Resources aan.
Als je zelfstandig ondernemer bent, is het verleidelijk om deze stap over te slaan, of om alleen te kijken naar “of je het financieel wel redt”. Toch is het ook dán heel belangrijk om te kijken naar je arbeidsomstandigheden. Iedereen kan bedenken dat tachtig uur per week werken niet zo optimaal is als je zwanger bent. Probeer daar een gezonde balans in te vinden vóór je die positieve test in handen hebt.
Anticonceptie
Een laatste element wat je kunt onderzoeken is hoe lang het bij jouw specifieke anticonceptie duurt voor je weer (veilig) zwanger kunt worden. Voor sommige vormen van anticonceptie is dit niet relevant, bijvoorbeeld voor (periodieke) onthouding of het condoom. Bij andere anticonceptie, zoals de prikpil, ben je afhankelijk van het uitwerken en kun je het proces niet versnellen. Overleg eventueel met je huisarts over de mogelijkheden. Stel je partner altijd op de hoogte van een wijziging in het anticonceptie gebruik, zodat ook hij (of zij) een actieve rol speelt in de beslissing om zwanger te worden.
Vragen?
Heb je vragen over één van deze elementen? Neem gerust contact met me op! Als doula (en vrouw, en mens!) ben ik er óók graag voor je in het proces van zwangerschapswens, in je zorgen of vragen die je daar over hebt!