De wens voor een zwangerschap kan bij zowel mannen als vrouwen al een heel leven aanwezig zijn, of (vrij) plotseling ontstaan. Het kan een zeer intense wens zijn, een diep geworteld verlangen, of een “nice to have” waarbij ook het niet-uitkomen van de wens een gewenst leven op zou leveren. Op deze pagina vind je meer informatie over deze wens om een kindje in je leven te ontvangen.
Wens
Voor de mensen met die intense wens kan het uitblijven van een kindje heel verdrietig en allesomvattend zijn. Er kunnen bijvoorbeeld fysieke omstandigheden zijn waardoor het biologisch krijgen van een kindje nu niet mogelijk is: iemand is alleenstaand en wacht op de liefde, een stel is van hetzelfde geslacht of er zijn andere fysieke omstandigheden waardoor het zwanger worden sowieso niet mogelijk is. Daarnaast zijn er stellen of individuen die proberen zwanger te worden, maar waarbij de felbegeerde positieve zwangerschapstest uitblijft.
Ook kan het zijn dat je nu ruimte in je leven voelt voor een kindje en aan de vooravond staat van het “gaan proberen”. Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen, dat lees je op deze pagina.
Uitblijven zwangerschap
Als je eenmaal gaat proberen zwanger te worden, dan is de (onbewuste) veronderstelling vaak dat het meteen zal lukken. Velen van ons kennen de stress bij het één keer vergeten van de pil of bij het scheuren van een condoom. In onze cultuur wordt veel gewaarschuwd voor een ongewenste zwangerschap in de puberteit en studententijd, waardoor het (onterechte!) beeld ontstaat dat iedereen “zomaar” van één keer zwanger wordt.
Begrijp me niet verkeerd, dat kan natuurlijk hè! Maar de kans is vélen malen groter dat je een paar maanden (of langer) probeert om zwanger te worden. Die periode kan behoorlijk lastig zijn. Je gaat wellicht door een soort constante rollercoaster van emoties heen: je baalt onwijs als je (partner) ongesteld bent geworden, krijgt weer hoop en “zin” in de week voorafgaand aan de eisprong, zit daarna twee weken in spanning tussen de eisprong en de verwachtte ongesteldheid, om mogelijk weer van voor af aan te beginnen.
In deze periode kan spanning op je relatie ontstaan. Het is vaak niet zo leuk om “gepland” te vrijen en het kan goed zijn dat jij en je partner anders omgaan met de wisselende emoties. Als jij zwanger wilt worden, kan het zijn dat je erg gaat letten op de dagen van de maand en de timing, op eventuele “symptomen” van een zwangerschap in je lijf en dat werkt (vaak) anders voor de andere partner. Adviezen als “focus er niet zo op” en “denk er niet teveel aan”, hebben vaak niet zoveel effect: jouw wens is er en de emoties die daaromtrent op komen, mogen er óók zijn.
Taboe doorbreken
Er lijkt een flink tabboe te liggen om het verdriet dat komt van het (tijdelijk/voorlopig) ongewenst kinderloos zijn. Vrouwen die “nog jong” zijn, hebben nog “tijd zat” en moeten zich vooral “niet zo druk maken”. Vrouwen die “al wat ouder” zijn, die hadden toch zelf “eerder moeten beginnen” en moeten dus nu “niet zeuren” als het niet lukt. Vrouwen die “al een kind hebben”, moeten daar mee “hartstikke blij en dankbaar” mee zijn en geen verdriet kennen voor het ontbreken van een zo gewenst broertje of zusje. Van mannen is het in veel kringen nóg minder geaccepteerd dat ze verdriet hebben om een onvervulde kinderwens, want “ze hebben toch alle vrijheid nog”.
Het kan onwijs pijnlijk zijn om dit soort dingen te horen en het kan mensen zelfs ervan weerhouden om te spreken over hun verlangen en verdriet. Het kost moed en kracht om een taboe te doorbreken! Het kan dan helpen om online, op bijvoorbeeld Facebook, op zoek te gaan naar een groep gelijkgestemden.
Gesprek
Of je nu een maand probeert zwanger te worden, al weet dat een zwangerschap op spontane manier niet gaat ontstaan, of al jaren worstelt met je vruchtbaarheid: ik ben er voor je. Als luisterend oor, zonder oordeel, als rots in de woelige zee van de voortplanting. Als je daar behoefte aan hebt, neem dan gerust contact met me op.